At få et svendebrev er aldrig for sent

At få et svendebrev er aldrig for sent

11.09.18

På billedet fra venstre: Mester Søren Larsen, klejnsmede Tim L. Petersen og Benny C. Thomsen

Tim L. Petersen og Benny C. Thomsen fra Orskov Yard kan efter fem ugers svendeprøve på EUC Nord skifte lærlingetitlen ud og kalde sig nyuddannede klejnsmede.

De har begge masser af erfaring fra tidligere jobs i den maritime branche, og dette har været en medvirkende faktor i forhold til, hvor de i tidernes morgen søgte læreplads. Tim L. Petersen er, som han betegner sig selv, ud af en værftsfamilie, så for ham var det naturligt og et stort ønske, at han skulle i lære på et værft, og han er i dag meget stolt af svendebrevet med Orskov Yard stemplet på.

I erhvervsuddannelsessystemet kategoriseres man som voksenlærling, når man er 25 år og derover, og begge nyudlærte er i denne kategori, som også giver mulighed for afkortning af læretiden. Benny C. Thomsen har så meget erhvervsrettet erfaring, at hans læretid har været afkortet med ni måneder, som er en væsentligt periode holdt op imod en læretid på normalt tre år og seks måneder.

Lærlingene hos Orskov Yard er omfattet af den maritime lærlingeordning hos MARCOD, hvor øvrige samarbejdspartnere er VMS Group, MAN Energy Solutions, Hirtshals Yard, Soft & Teknik, Mariendal Electrics, Vestkajens Maskinværksted, KM Automatik, Victor samt KS Maskinteknik.

Lærlingekoordinator Anette H. Sørensen har fulgt lærlingene undervejs, og haft en interessant dialog med lærlingene om grunden til at tage en uddannelse, som de har, i en voksen alder. Begge oplyser samstemmende, at man står meget stærkere på arbejdsmarkedet med en gennemført uddannelse, og at komme i gang lidt senere er bedre end aldrig.

”Der er for eksempel mange flere jobs at søge som faglært end som ufaglært” siger Benny C. Thomsen, der af erfaring ved, hvad han snakker om.

På Orskov Yard er man glad for mikset i lærlingeflokken af unge og de lidt mere modne.

”Vi har kontinuerligt 18 lærlinge i lære på værftet” oplyser direktør Christina Ørskov. ”De helt unge kommer ofte uden den store erfaring fra arbejdsmarkedet, og det giver god mening, at voksenlærlingene fungerer som rollemodeller for de helt unge”, siger Christina Ørskov.

Anette H. Sørensen opfordrer alle virksomheder til at kigge på medarbejderskaren.  Opkvalificering af egne medarbejdere ved for eksempel at indgå voksenlærekontrakt med medarbejderen er også en vej i forhold til efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft.

Fakta om den maritime lærlingeordning

Den maritime lærlingeordning er et samarbejde mellem ti maritime virksomheder, som har ansat en fælles ressource til at tiltrække flere lærlinge til den maritime branche, højne kvaliteten i uddannelserne, understøtte virksomhederne i håndteringen af lærlinge samt koordinere en turnusordning mellem partnerne således, at virksomhederne hjælper hinanden med at uddanne deres lærlinge bedst muligt til fremtiden. Partnere i ordningen er: Orskov Yard A/S, VMS Group A/S, MAN Energy Solutions, Hirtshals Yard A/S, Soft & Teknik A/S, Mariendal Electrics, Vestkajens Maskinværksted A/S, KM Automatik ApS, Victor A/S samt KS Maskinteknik A/S.

Facebook nyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Branchenyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder.