Maritim lærlingeordning udvider igen partnerkredsen

Maritim lærlingeordning udvider igen partnerkredsen

09.01.18

Fra venstre: Anette H. Sørensen (MARCOD), Peter Andersen (Vestkajens Maskinværksted), Ole Nygaard (Victor) og Nicolai Mathiesen (KM Automatik)

Den martime lærlinge ordning, der huses af MARCOD (Maritimt Center for optimering og Drift) bød ved nytårsskiftet velkommen til tre nye virksomheder.

Victor og KM Automatik i Frederikshavn starter en dele-elektriker-lærling op medio januar, sammen med eksisterende partner Soft & Teknik, og Vestkajens Maskinværksted i Hirtshals indtræder i ordningen med en skibsmontørlærling og yderligere to lærlinge til opstart ligeledes i januar.

Den maritime lærlingeordning startede i juni 2014 med Orskov Yard, Hirtshals Yard, MAN Diesel & Turbo samt VMS Group som frontløberne. Sidenhen er Mariendal Electrics og Soft & Teknik kommet til og med tre nye partnere ombord omfatter ordningen nu ni virksomheder. Lærlingeantallet er øget fra 38 til 60 lærlinge og omfatter uddannelserne smed, skibsmontør, industritekniker, elektriker, kontor og lager.

Baggrunden for lærlingeordningen var og er stadig adgang til kvalificeret arbejdskraft, at højne uddannelsesniveauet samt at brande den maritime branche og erhvervsuddannelserne.

Hos Vestkajens Maskinværksted støtter lærlingekoordinator Anette H. Sørensen bl.a. med rekruttering af lærlinge.

  • Hos os har vi ikke tidligere brugt at rekruttere så målrettet, som vi gør med de ledige lærepladser, vi lige nu har opslået, siger projektleder Peter Andersen fra Vestkajens Maskinværksted. Anette udfordrer os eksempelvis på, om det nødvendigvis er den bedste lærling, der kommer uanmeldt ind af døren og søger læreplads, eller om den dygtige og engagerede lærling går derude, men ikke ved, at vi eksisterer. For os er fastholdelse også en vigtig faktor, og vi hører fra de andre partnere i ordningen, at de ekstra ressourcer der bruges i rekrutteringsfasen, sidenhen spares i læreforholdet. Det kan vel betegnes som win-win, slutter Peter Andersen.

KM Automatik og Victor uddanner løbende lærlinge, men er blevet nysgerrige på ordningen omkring dele-elektriker-lærlinge. Victor favner ikke bredt nok fagligt til at uddanne en elektriker alene, men for ejer og direktør Ole Nygaard vægter det højt at tage ansvar for at uddanne kvalificeret arbejdskraft, og den mulighed får virksomheden i en dele-elektrikerlærling. Gevinsten for lærlingen i at være i en delelæreplads er bl.a. at man bliver en del af flere virksomheder, og opgaverne bliver derefter meget alsidige. 

  • Når vi deler en elektrikerlærling med to andre virksomheder, har vi sikkerhed for, at lærlingen opnår de kompetencer, som ligger i uddannelsens målpinde, siger Ole Nygaard.

Nicolai Mathiesen ejer af KM Automatik har allerede tre lærlinge i gang, og yderligere en delelærling åbner op for kontinuerligt at have tre lærlinge i beskæftigelse, mens én er på skole.

  • At have to samarbejdspartnere at dele en lærling med, giver mig en fleksibilitet, som er helt afgørende i forhold til at starte endnu en lærling op. Oveni er jeg med til at uddanne en meget fagligt bred elektriker, som alle inklusiv jeg selv har brug for i kampen om kvalificeret arbejdskraft, siger Nicolai Mathiesen.

Der er mange veje at gå i forhold til at uddanne kvalificeret arbejdskraft. Vigtigt er det, at man som virksomhed sætter sig nogle mål for, hvordan man løser udfordringen, for kvalificeret arbejdskraft kommer ikke af sig selv. Den største gevinst er, at få adgang til den viden og de ressourcer, som de unge mennesker besidder. Vi kan mærke, at det også hos dem gør en forskel, at der er brug for dem, og det er vi utroligt stolte af, slutter Anette H. Sørensen.

Facebook nyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Branchenyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder.