Sommernyhedsbrev - 2020

Stærke kræfter inden for Det Blå Danmark og logistik er gået sammen i en ny klyngeorganisation, der skal gøre Danmark verdensførende inden for bæredygtighed, logistik og innovation til søs.
 

Med knapt 100.000 beskæftigede og godt en fjerdedel af den samlede danske eksport er Det Blå Danmark og logistik samlet set en væsentligt national styrkeposition.  Som national styrkeposition skal der ikke blot måles på økonomi og eksporttal, der skal også kunne konkurreres på maritim bæredygtighed, innovation og fremme af logistik. Det er baggrunden for et nyt samarbejde om en ny samlet klyngeorganisation: ”Maritime & Logistics Innovation Denmark” – eller ”MARLOG” i daglig tale.
 
Ultimo maj har den nye forening ansøgt Erhvervsfremmebestyrelsen og Uddannelses- og Forskningsministeriet i alt 16 mio. kroner til indsatsen for maritim innovationskraft og logistikudvikling. Kerneopgaven bliver at understøtte de mange dygtige virksomheder og aktører inden for det maritime område og logistik med tværgående projekter, som bidrager til, at Danmark er en førende søfartsnation. Målet er, at Danmark også i 2030 har et af verdens stærkeste maritime erhverv, som går forrest med at finde vejen til den CO2-neutrale skibsfart. Samtidig har vi integreret logistik som en del af klyngen med henblik på at sikre innovation i hele transportkæden.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udpeget ”Maritime erhverv og logistik” som en af Danmarks styrkepositioner. Derfor kvitteres der nu med at søsætte det nye samarbejde og afventer, at ansøgningen om støtte bliver behandlet. Vi forventer svar primo oktober.

Den nationale klyngeorganisation for maritime erhverv og logistik bliver stiftet af: MARCOD, Fyns Maritime Klynge, Maritime Development Center, Danske Rederier, Danske Havne, Danske Maritime, Dansk Transport og Logistik.
Frem mod 2030 forventer OECD en fordobling af den samlede blå havøkonomi. For at Danmark får sin bid af den kage, er en klog og målrettet maritim indsats afgørende. Det vil den nye nationale klynge bidrage til, så vi sikrer markedsindflydelse, eksport og arbejdspladser ind i fremtiden.

Direktør i MARCOD, Christine Lunde, siger:
”Vi ser frem til at få flere muskler og et endnu stærkere og mere sammenhængende værditilbud til virksomhederne i hele landet – vi driver jo fx allerede det landsdækkende accelerator-program Maritime Stars. Samtidig vil vi fortsat arbejde med specifikke og relevante regionale indsatser i Nordjylland og være tæt på medlemsvirksomhederne.”

 

Klik her for at gå til MARLOGs hjemmeside
 
I maj blev fem nye maritime stjerner udvalgt til MARCODs Maritime Stars program. 56 start-ups havde ansøgt om en plads i programmet. 10 blev udvalgt til pitch-runden (et løvens-hule setup), hvor 20 fyrtårnsvirksomheder (store og vigtige spillere i den danske maritime branche) udvalgte de fem maritime stars 2020.
Årets fem stjerner er:

Sternula
Sternula vil være Danmarks første kommercielle satellit-operatør, der for det maritime betyder bedre og billigere udveksling af data til og fra skibe via VDES teknologi.
Scoutbase
Scoutbase er en teknologi-platform, der indsamler og arbejder med data fra søfolk for at højne sikkerhed og arbejdsmiljø til søs.
E-AT
E-AT har udviklet en coating til ventilationsrør på det maritime område, der giver energibesparelser og er rust- og brandhæmmende.
DACOMA
DACOMA har opfundet og patenteret en ny svingkøl - et innovativt stabiliseringssystem, der modvirker bølgebevægelser og giver brændstofbesparelser til eksempelvis CTV-fartøjer.
Hybrid Greentech
Hybrid Greentech arbejder med et innovativt nyt forretningsområde indenfor energilagring til havne og til skibe. 

Fælles for alle fem er, at de er innovative og har det drive, der kræves for at nå til tops.
 
Medio juni samlede vi så de fem stjerner og fyrtårnsvirksomheder til det første ud af i alt tre sprints i programmet. Her fik de fem stjerner lejlighed til at mødes og lære hinanden at kende. Desuden var der 1:1 møder mellem de fem stjerner og fyrtårnsvirksomhederne - nogle fysisk og andre online – noget som fungerede rigtig godt, og som vi helt sikkert kommer til at gøre brug af i fremtiden.

Besøg maritimestars.dk for mere info
 
I samarbejde med Frederikshavn Kommune har maritim lærlingekoordinator Anette H. Sørensen udarbejdet et konceptet, hvor maritime virksomheder adopterer folkeskoleklasser fra de omkring liggende skoler.
Som udgangspunkt løber samarbejdet mellem virksomhed og klassen fra 1. – 9. klasse. Samarbejdet er med til at skabe en anderledes undervisning hvor teori i skolen og praksis i virksomheden kobles op mod hinanden. Elever, lærere og forældre får mulighed for at kigge ind i virksomheden, og dermed se de mange spændende job-, uddannelses- og karrieremuligheder der findes i virksomheden. Kendskab og indsigt er grundlæggende  og vigtige faktorer, når den unge står overfor at skulle træffe det kvalificerede uddannelsesvalg. Ved at åbne dørene er virksomhederne med til at sikre, at de unge får kendskab også til de virksomheder, der ligger i elevens egen baghave.
Orskov Yard, MAN Energy Solutions, Scandic The Reef og Mariendal Electrics er allerede matchet med hver sin skoleklasse.

 
Kom med den 26. august, når MARCOD inviterer til Maritim B2B konference - forretningsmuligheder i den maritime industri.
Alle de nordjyske maritime netværk, Scale-Up deltagerne, Maritime Stars deltagerne og fyrtårns-virksomhederne i Maritime Stars er inviteret, så der bliver rig lejlighed til networking. Der vil være spændende og relevante oplæg ved Viking Life-

Saving Equipment, DFDS og FAYARD med efterfølgende B2B møder.
Det er gratis at deltage, men der er begrænset antal pladser, så skynd dig at tilmelde dig via nedenstående link, hvor du også kan få mere info.
Klik her for tilmelding til konferencen
 
Så er det snart den tid på året, hvor vi inviterer de unge mennesker indenfor i de maritime virksomheder, for at give dem et unikt indblik i de mange spændende muligheder, der ligger i den maritime branche. I år afholdes Maritime Career Day i Frederikshavn den 17.09.20 og Workforce of the Future i Hirtshals den 24.09.20. Deltagelse i disse arrangementer er en gylden mulighed for virksomhederne til at brande dem selv som virksomheder, branchen og de forskellige maritime jobmuligheder, der er i virksomhederne. Derfor vil vi gerne opfordre jer til at åbne dørene op denne dag, så vi kan synliggøre overfor de unge, hvor fedt det er at arbejde i den maritime branche.

Frederikshavn: Kontakt Maria-Louise Vadskær - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller 26 20 07 21
Hirtshals : Kontakt Anette H. Sørensen - Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller 22 62 48 99

 
Kom med til en spændende eftermiddag den 29/9, hvor vi sætter fokus på de mange maritime initiativer, som er i Aalborg og omegn. Du vil høre det sidste nye om den kommende autonome fjordbus, som skal forbinde Stigsborg Brygge og Musikkens Hus, status på kommunens færger og overvejelser i forbindelse med Hals-Egense overfarten og hvad der ligger bag Green Hub DK,

den nye satsning med grønne løsninger. Der vil også være god mulighed for at netværke med dine maritime kollegaer.
Klik her for tilmelding
 
SMM skulle have været afholdt i september 2020, men grundet Corona er messen blevet udsat til februar 2021. Det betyder også, at Maritime Network Frederikshavns traditionsrige tur til messen er flyttet til februar 2021 – helt nøjagtigt den 3. til 4. februar. Turen afgår fra Frederikshavn/Aalborg til Hamborg tidligt om morgenen. Når vi ankommer til Hamborg bliver vi sat af ved messecenteret og har så 2 dage på

messen inden turen igen går mod Nordjylland. Det er en rigtig hyggelig og givtig tur, hvor der er stor mulighed for at blive opdateret på ny teknologi i den maritime branche, networking både i bussen og på messen samt til aftenens fællesspisning. Desuden er der mulighed for lidt grænsehandel, når vi stopper ved Fleggaard på hjemturen

 
I samarbejde Danske Rederier, Danske Havne, Danske Maritime, Fyns Maritime Klynge og Maritime Development Centre udbyder MARCOD igen i år et spændende innovationsforløb i efteråret 2020 – Maritime Disruptors Academy. Her kan du blive klogere på nye tendenser og teknologier og fremtidens forretningsstrategier i den maritime branche, herunder kunstig Intelligens, robotter, Internet of Tings, nye energiløsninger, 3D-print og meget mere.

Kurset holdes over 4 dage -  4. november, 11. november, 17. november og 25. november

Klik her for at tilmelde dig kurset
 
Sommerferie i MARCODMARCOD holder sommerferie i uge 29,30 og 31. Det betyder, at vi er tilbage igen i uge 32 med fornyede kræfter og klar til et fantastisk efterår og vinter.

God sommer til alle!

Facebook nyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Branchenyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder.