RASI Maskinfabrik A/S uddanner virksomhedens første industriteknikerlærling

RASI Maskinfabrik A/S uddanner virksomhedens første industriteknikerlærling

05.10.20

Virksomhedsejer Lars Jacobsen startede maskinfabrikken tilbage i 2008, og har altid gerne ville uddanne lærlinge. Men som iværksætter, der både producerer emner, varetager kundekontakt og er materialeindkøber, stod det med lærlinge ikke øverst på to-do listen. 

I 2018 tog han springet og startede ikke kun én, men tre lærlinge op, hvor den ene uddannes som delelærling i samarbejde med MAN Energy Solutions i Frederikshavn. 

I dag kan Lars ønske Andreas Mygind tillykke med en flot veloverstået 12-tals svendeprøve, som er foregået på Tech College i Aalborg.

Andreas anede ikke, at det var vejen som industritekniker, han ville gå. Det lå i kortene, at han efter folkeskolen skulle videre på gymnasiet. Men under sit efterskoleophold på Hørby Efterskole, som er nabo til RASI Maskinfabrik, fik han kendskab til Lars, som ikke kun nøjedes med at invitere indenfor, men også tilbød Andreas fritidsjob, når efterskoledagen var slut. Her fik Andreas øje på de mange muligheder, der ligger i faget, og han var solgt! 

”Som industritekniker skal jeg bruge min kreativitet og kunne tænke ud af boksen og det fede er, at man kan lave alt”, fortæller Andreas Mygind, som overvejer at læse videre til produktionsteknolog. 

Som læremester kræver Lars Jacobsen enormt meget af sine lærlinge. Blandt andet arbejder lærlingene i EDGECAM, som er et avanceret CAD CAM software program indenfor programmering. 

”Når du som industritekniker har fået dit svendebrev, går der yderligere 10 år inden du er udlært. Derfor er det vigtigt for mig at starte med at bygge på lærlingene allerede under læretiden. Dette er ikke kun en fordel for mig som mester, men de ny-udlærte står med stærke kompetencer, som alle maskinfabrikker i dag efterspørger” slutter Lars Jacobsen. 

RASI Maskinfabrik A/S er partner i den maritime lærlingeordning, der til dagligt huses af MARCOD, hvor lærlingekoordinator Anette H. Sørensen supporterer Lars Jacobsen i arbejdet med lærlingene. 


”Det er super fedt at arbejde sammen med Lars, der virkelig brænder for at gøre sine lærlinge til de bedste. At gå fra nul til tre lærlinge på én gang, behøver ikke være opskriften for alle, men der er brug for at få mange flere industriteknikere uddannet, og det skal gå stærkt” siger Anette H. Sørensen, der opfodrer alle virksomheder til at kigge på muligheden for at tage en ekstra lærling. 


Dansk Metal oplyser, at der i 2019 gik 343 maskinarbejdere/industriteknikere på pension, mens der i samme år kun blev færdiguddannet 286 industriteknikere. Ser man på perioden 2011-2019 gik 5628 maskinarbejdere/industriteknikere på pension, hvor der i samme periode kun blev færdiguddannet 2342 industriteknikere. 


De øvrige virksomheder i den martime lærlingeordning tæller desuden Vestkajens Maskinværksted, Hirtshals Yard, Orskov Yard, MAN Energy Solutions, Soft & Teknik, Mariendal Electrics, KM Automatik, Victor, KS Maskinteknik, Alfa Laval, SL Power og SeaMech. 

IMG 3567 kopi org 1
På billedet fra venstre:
Ejer Lars Jacobsen og Andreas Mygind nyuddannet industritekniker. Fakta om den maritime lærlingeordning 
Den maritime lærlingeordning er et samarbejde mellem 13 maritime virksomheder, som har ansat en fælles ressource til at tiltrække flere lærlinge til den maritime branche, højne kvaliteten i uddannelserne, understøtte virksomhederne i håndteringen af lærlinge samt koordinere en turnusordning mellem partnerne således, at virksomhederne hjælper hinanden med at uddanne deres lærlinge bedst muligt til fremtiden. Partnere i ordningen er: Orskov Yard A/S, MAN Energy Solutions, Hirtshals Yard A/S, Soft & Teknik A/S, Mariendal Electrics, Vestkajens Maskinværksted A/S, KM Automatik ApS, Victor A/S, KS Maskinteknik A/S, Alfa Laval, RASI Maskinfabrik A/S, SL Power A/S og SeaMech. 

Fakta om MARCOD
MARCOD er et maritimt brancheudviklingscenter og klyngesekretariat, som støtter udviklingen hos små og mellemstore maritime virksomheder i den nordjyske maritime klynge. MARCOD arbejder med netværksudvikling, maritim forretningsudvikling, forskning og vidensdeling, kvalificeret arbejdskraft samt branding. MARCOD driver endvidere Scale-up Denmark og Maritime Stars vækstprogrammerne for den maritime branche i DK. MARCOD er etableret ultimo 2010. MARCOD er organiseret som en fond og har base i Frederikshavn med satellitkontor på Aalborg Havn. Centret har otte ansatte og er sølvcertificeret i henhold til EU’s fælles klyngeinitiativ ECEI. 
MARCOD er i 2020 støttet af Den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Facebook nyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Branchenyheder

Tilmeld dig MARCOD nyhedsbrev

Hold dig opdateret med vores seneste nyheder.